2020 Şubat | Fakültemiz personeli Geleneksel 11. Gençlik ve Spor Şenlikleri müsabakalarında yerini aldı.

Fakültemiz personeli 2020 Yılı Geleneksel 11. Gençlik ve Spor Şenlikleri kapsamında 5 Şubat 2020 tarihinde üniversitemiz Turizm Fakültesi personeli ile bir voleybol müsabakası gerçekleştirdi. 

2020 Şubat | Fakültemiz yönetimi ve akademik personeli kahvaltıda buluştu.

2020 Şubat | "Etkili Eğitim-Öğretim Yöntemleri" konulu Deneyim Paylaşım Toplantısı gerçekleştirildi.

19 Şubat 2020 tarihinde, yeni eğitim-öğretim yarıyılında fakültemiz akademik personeli, yılın ilk deneyim paylaşım toplantısında bir araya geldi. Toplantıda fakültemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çolak, etkili eğitim-öğretim yöntemleri temalı bir seminer gerçekleştirdi. Sayın Çolak, ders yürütme sürecinde bizzat kendisinin kullandığı eğitim-öğretim ve değerlendirme yöntemlerinden bahsetti. Katılımcıların sıkça söz aldığı toplantıda birçok eğitim-öğretim yöntemine değinildi, bu yöntemler ile ilgili çeşitli örnekler avantaj-dezavantaj çerçevesinden yorumlara açıldı. Sayın Çolak kullanılan yöntemlere alternatif yöntemler sundu. Seminer, fakültemiz dekanı Prof. Dr. Mehmet Ferhat Özbek tarafından Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çolak'a teşekkür belgesinin takdimi ile sona erdi. 

2020 Mart | Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarının katkılarıyla fakültemiz ile Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliği çerçevesinde “Yeni Coronavirus Hakkında Güncel Bilgiler Semineri" gerçekleştirildi.

Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarının katkılarıyla fakültemiz ile Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliği çerçevesinde “Yeni Coronavirus Hakkında Güncel Bilgiler Semineri" gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Buruk konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın’ın üstlendiği seminerde virüsün çıkış yeri, sebepleri, etkileri ve korunma yolları hakkında bilimsel bilgiler verildi.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ferhat Özbek, “Bu virüs ile ilgili daha çok medyayı takip ettiğimizde insanlar üzerinde genelde bir endişe yaymaya çalışıldığını görüyoruz. Bu haberleri takip ederken acaba bu haberleri yapan kişi bu konuda yetkili bir kişi mi yoksa sıradan bir gazete haberi mi? Öncelikle bu sorunun cevabına bakmak lazım. Dolayısıyla bu konuda haberi yazan kişi yetkili bir bilim insanı ya da bilgi sahibi biri değilse, bu tür haberleri ciddiye almamak gerekir. Bu nedenle de konu hakkında bilgi sahibi olan bilim insanlarımızı bir araya getirerek, yeni coronavirus hakkında bilgileri onlardan dinleyeceğiz. Çünkü bizim doğru bilgiye ihtiyacımız var. Bu doğru bilgiler çerçevesinde davranışlarımızı, tutumlarımızı belirlememiz lazım” sözlerine yer verdi.

Özbek’in konuşmasının ardından KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ise düzenlenen bu seminerde bir bilimsel ortamda bu güzel konuyu tartışma fırsatı yakaladıklarını belirterek, “Temel olarak bilimsel temele dayanan bir virüs biyolojisi inceleyeceğiz. Bu virüs nasıldır, kimdir, ne zamandan beridir var, nereye gidiyor, nasıl seyredecek, bunları konuşacağız” ifadelerini kullandı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Yeni Coronavirus hakkında bilgiler veren KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Buruk şunları söyledi:

“2019 yılı Aralık ayının ilk günlerinde Çin’in Hubei Eyaleti’nin başkenti Wuhan’da etiyolojisi tanımlanamayan pnömoni vakalarında artış saptanınca, Çin Cumhuriyeti 31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) destek istedi. DSÖ yaklaşık 10 gün sonra etkenin yeni bir Coronavirus olduğunu açıkladı. Çin Halk Cumhuriyeti bu arada virüsün yayılımını engellemek için çok hızlı bir şekilde izolasyon ve kontrol önlemleri aldı. Wuhan’daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı başta olmak üzere potansiyel salgın kaynağı birimlerini kapattı. Başlangıçta Wuhan virüsü olarak isimlendirilen etken ajan günümüzde SARS-CoV-2, yaptığı hastalık da Covid-19 olarak adlandırılmaktadır.”

Medyada birçok kafa karıştırıcı, yönlendirici haber, yorum ve görselin paylaşıldığını dile getiren Buruk, bu sunum ile sağlık topluluğunun birer ferdi olarak yetiştirilen Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin bilgilendirilmesi, sonrasında karşılıklı iletişim yoluyla konunun tartışılmasının hedeflendiğini söyledi. Doç. Dr. Kurtuluş Buruk yaptığı sunumun devamında, “Virüs, canlılığın tüm belirtilerini göstermeyen, kendi başına metabolik aktivite olmayan, aktivitesini sürdürebilmesi için mutlaka canlı bir hücrenin içinde bulunması gereken ve antibiyotiklerden etkilenmeyen bir mikrobiyolojik evren üyeleridir. Yüzeylerin bulunan çıkıntılarıyla hücreye bağlanır, içine girer, hücrenin metabolik kontrolünü ele geçirir, kendini kopyalatır ve olgun virüs partikülleri olarak hücreyi terk ederler. Coronavirus ailesi üyelerinin en belirgin özellikleri RNA içermeleri ve ana yapıtaşı yağ molekülleri olan bir dış katmana sahip olmalarıdır. Bu yağ katmanının içine gömülü ‘S’ (Spike) çıkıntısı ile hedef hücreye bağlanır. Coronaviruslar temelde zoonozdur; yani hayvanlardan insanlara bulaşır. Günümüzde çeşitli zaman dilimlerinde hayvanlardan insanlara geçen ve soğuk algınlığına neden olan 4 Coronavirus bulunmaktadır. Bunların yanında, yine hayvanlardan insanlara geçen daha ciddi seyreden hastalıklara neden olan SARS ve MERS virüsleri ortaya çıkmıştır. Son olarak karşılaştığımız SARS-CoV-2 de diğerlerine benzer şekilde hayvanların bir virüsü iken mutasyon geçirerek insana ait bazı hücrelerde bulunan ACE II olarak adlandırılan bir yapıya bağlanarak hücrenin içine girme ve çoğalma yeteneği kazanmıştır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Virüsün kaynağının büyük olasılıkla at nalı şeklinde burunları olan yarasalar olduğunu ifade eden Buruk bu konu hakkında da “DSÖ verilerine göre, 27 Şubat 2020 itibariyle 82 bin 294 doğrulanmış vakanın 2 bin 804’ü ölüm ile sonuçlanmıştır. Ateş ile birlikte çeşitli solunum sistemi enfeksiyonu belirtileri sıklıkla görülmekte, ölümler daha çok bir kalp, akciğer, böbrek gibi bir başka organında sorun olan yaşlı bireylerde olmaktadır. Gençlerde ölüm oranı düşük olup, 9 yaş altı çocuklarda ölüme rastlanmamıştır. Hastalık, bugün itibariyle ülkemizde görülmemiştir ancak, komşularımız olan Yunanistan, Gürcistan, İran ve Irak’ta vakalar bildirilmiştir. Özgül tedavisi henüz yoktur. Ancak pek çok ilacın etkinliği araştırılmaktadır. Aşı çalışmaları sürdürülmektedir. Virüs zarflı olduğu için çevre koşullarından çok etkilenmekte ve kısa sürede hastalık yapma özelliğini kaybetmektedir. Bu nedenle Çin’den gelen kargolar ile bulaşma olasılığı yoktur” sözlerine yer verdi.

Sunumunun son kısmında virüsten korunma yollarını da anlatan Buruk, “Korunmak için; 20 saniye boyunca doğru ve etkili el yıkamayı içeren hijyen kurallarına uyma, hastalar ile virüsün bulaşmasına neden olabilecek yakın temastan (1 metreden fazla yaklaşma gibi) kaçınma, hapşırma ve öksürme sırasında ağzı tek kullanımlık kağıt mendillerle kapama (mümkün değilse dirsek içine hapşırma), kalabalıktan kaçınma en etkili yollar olarak tanımlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Katılımın yoğun olarak gerçekleştiği program katılımcılardan soru cevapların alınmasıyla sona erdi. Program sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ferhat Özbek tarafından KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ve KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Buruk’a katılımlarından ve değerli bilgilerinden dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

Düzenlenen programın ülkemizde bilgi kirliliğini bir nebze de olsa gidereceğini ve insanlarımızın daha bilinçli hareket etmesine yönlendireceğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise, “Günümüzde sosyal medya aracılığıyla birçok bilgi kirliliği yayılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Çin’in Hubei Eyaleti’nin başkenti Wuhan’da ortaya çıkan Corona virüsü hakkında korkutucu bilgilerdir. Bu bilgilerin büyük çoğunluğu virüs hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından servis edilmekte ve halkımızda korku, telaş oluşturulmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımız tarafından çok sıkı tedbirler alınmasından dolayı çok şükür ülkemizde henüz Coronavirüsü ile ilgili bir vaka yaşanmadı. Tabi bu yaşanmayacak anlamına da gelmez. Buradaki en önemli husus, bu virüse karşı halkımızın yeterli ve doğru bilgilendirilmesidir. Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen seminer ile virüse, bilimsel açıdan bakma fırsatı yakaladık. Konu hakkında bilgi sahibi olan uzmanlarımız virüsten korunma yolları ve etkileri hakkında bilgi verdiler. Şunu asla unutmamız gerekiyor. Hastalık öldürmez, bilgisizlik öldürür. Bu nedenle de değerli katkılarından dolayı KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ve KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Buruk hocalarımıza Gümüşhane Üniversitesi olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. Programın düzenlememesinde emeği geçen başta Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Ferhat Özbek olmak üzere tüm hocalarımızı bu yöndeki eksiklikleri tamamladıkları için kutluyorum. Tüm halkımıza sağlıklı uzun ömürler diliyorum” açıklamasında bulundu.

2020 Mart | Hemşirelik Bölümü öğrencileri IX. Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu'na katıldı.

Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği dersini almakta olan Hemşirelik Bölümü öğrencilerimiz üniversitemizin destekleri ile 04.03.2020 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhemşireliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Pediatrik Cerrahi ABD Başkanlığı ve Yenidoğan ABD işbirliği ile düzenlenen ‘’IX. Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu’’na katılmıştır. Meslekleri ile ilgili sempozyuma ilk kez katıldıklarını belirten öğrenciler sempozyumun çok verimli geçtiğini ve böyle bilimsel etkinlikleri takip edeceklerini belirtmişlerdir. Sempozyuma katılan öğrenciler ve sempozyumda oturum başkanlığı yapan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çolak, rektörlüğümüzün sempozyuma katılıma destek sağladıkları için memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.

2020 Mart | Fakültemiz, İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile buluştu.

Fakültemiz, 3 ve 5 Mart 2020 tarihlerinde Gümüşhane İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tanıtıldı. Tanıtımda, Dr. Öğr. Üyesi Sevil Cengiz ve Dr. Öğr. Üyesi İmdat Aygül tarafından fakültemizin bölümleri ve istihdam imkanlarından bahsedilen bir sunum gerçekleştirildi. Daha sonra öğrencilerden gelen sorular cevaplandırıldı. 

2020 Haziran | Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir TRT Trabzon Radyosuna konuk oldu.

Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir 13 Haziran 2020 tarihinde TRT Trabzon Radyosuna konuk oldu. Programda "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Korunma ve Gümüşhane'deki Durum"dan bahseden Ulutaşdemir, hastalığın kuluçka süresine, belirtilerine, tedavisine, genel seyrine, bulaşma yollarına ve korunma yöntemlerine değindi. Bahçe, tarla, ahır, piknik gibi alanlara gidecek bireylere, açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giymeleri, pantolon paçalarını çorap içine almaları ve keneye asla çıplak elle dokunmamaları tavsiyesinde bulundu. Fark edildiğinde ilk olarak sağlık kuruluşuna başvurmalarını, kenenin temas ettiği yerin antiseptik ile temizlenmesi gerektiğini, vatandaşların ise bunu su ve sabun ile yapabileceğini ifade etti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin Gümüşhane için hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, dolayısıyla dikkatli olunması, ihmalkar davranılmaması gerektiğini vurgulayarak çiftçilere yönelik tavsiyelerde bulundu.

Program kaydına ulaşmak için tıklayınız. 

trt trabzon_kkka

2020 Temmuz | Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir Fox TV ve CNN Türk haber kanalına konuk oldu.

Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir Fox TV ve CNN Türk haber kanalına konuk oldu. Programda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden bahseden Ulutaşdemir, hastalığın genel seyrine, bulaşma yollarına ve korunma yöntemlerine değindi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden kaynaklanan ölüm oranının Covid-19'dan üç kat fazla olduğunu ifade eden Ulutaşdemir, bahçe, tarla, ahır, piknik gibi alanlara gidecek bireylere, açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giymeleri, pantolon paçalarını çorap içine almaları ve keneye asla çıplak elle dokunmamaları tavsiyesinde bulundu.

CNN Türk haber kaydına ulaşmak için tıklayınız.

Fox TV haber kaydına ulaşmak için tıklayınız.

2020 Temmuz | Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Afşin Ahmet Kaya TRT Haber, Ülke TV ve Tvnet kanalına konuk oldu.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Afşin Ahmet Kaya TRT Haber, Ülke TV ve Tvnet kanalına konuk oldu. 3 Temmuz 2020 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikası patlaması ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kaya, endüstriyel kaza riski bulunduran işletmelerin kapsamlı acil durum eylem planlarının olması gerektiğini, çalışanların bu yönde eğitimlerinin sağlanması gerektiğini ve bu eğitimlerin tatbikatlar ile güçlendirilmediği takdirde bu tür faciaların önüne geçmenin mümkün olmadığını belirtti. Bununla birlikte bu tarz kimyasal maddelerin depolanması hususuna hassasiyetle yaklaşılması, bu maddelerin depolanma koşullarına dikkat edilmesiyle tehlikenin oldukça minimize edilebileceğini ifade etti. "Söz konusu olayın yaşandığı fabrikada üretim ve depolama alanları standartlara uygun şekilde dizayn edilmişse bu durum, müdahale personeline müdahale noktasında kolaylık sağlayacaktır" diyen Kaya, çevre sakinlerinin yangından kaynaklanan gaz salınımından etkilenmemeleri için dışarıya çıkmamaları gerektiğini vurguladı. 

TRT Haber haber kaydına ulaşmak için tıklayınız. 

Tvnet haber kaydına ulaşmak için tıklayınız. 

2020 Eylül | "Uzmanların COVID-19 Mücadelesi ve Halkın Dayanıklılığının Artırılması Projesi" hayata geçirildi.

Yürütücülüğünü fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir'in yaptığı  "Uzmanların COVID-19 Mücadelesi ve Halkın Dayanıklılığının Artırılması Projesi" hayata geçirildi. İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) Proje Bilim Kurulu tarafından kabul edilen ve amacı "Gümüşhane’de yoğun kullanılan konut, hastane, iş yeri, fabrika, ulaşım-servis-kargo hizmeti verilen yerler gibi alanlarda yaşayan, başta risk altındaki gruplar olmak üzere, alanında uzman kişiler tarafından pandemi nedeniyle uzaktan eğitim yöntemiyle “COVID-19 İle Mücadele Eğitim Modülü” geliştirerek halkı bilgilendirmek, dayanıklılığını artırmak ve salgının yayılımını en aza indirmek" olarak belirlenen projenin tanıtım toplantısı 20 Temmuz 2020 tarihinde yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Pala, kurum müdürleri, proje paydaşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Aile Hekimi Dr. Abdullah Pala, Klinik Psikolog Ensar Nazır ve fakültemiz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Sevda Uzun ve Öğr. Gör. Nurşen Kulakaç'ın araştırmacı olarak yer aldığı projeyle ilgili olarak Ulutaşdemir, “12 ay sürecek projede İl Sağlık Müdürlüğü, Gümüşhane Devlet Hastanesi ve Gümüşhane Aile Sağlığı Merkezleri ile işbirliği içinde, proje ekibinde yer alan Halk Sağlığı ABD öğretim üyesi ve aile hekimi tarafından hastalığın kaynağını ve ortaya çıkış nedenini bulmaya yönelik filyasyon ve sürveyans yöntemleri uygulanacak, pozitif-şüpheli-temaslı hasta saptamaları yapılacak ve proje ekibi tarafından COVID-19 pandemisine yönelik “Saha Mücadele Rehberi” oluşturulacaktır.” dedi.

Sunumunda COVID-19 salgını ve salgının getirdiği kısıtlamaların toplumu sağlık, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik açısından olumsuz etkilediğini, hastalık ve ölüm dışında depresyon, anksiyete ve stres gibi birçok psikolojik sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Ulutaşdemir, 19.07.2020 tarihi verilerine göre Gümüşhane'de bulunan toplam şüpheli hasta sayısının 410, pozitif hasta sayısının 105, ölüm sayısının 9, test yapılan kişi sayısının 2 bin 530, iyileşen hasta sayısının ise 82 olduğunu belirtti.

Projenin genel kapsamını "Proje ekibi tarafından uzaktan eğitim yöntemi ile COVID-19 ile Mücadele Eğitim Modülü kapsamında COVID-19 salgını, belirtileri, el yıkama, sosyal mesafe ve izolasyon, maske kullanımı, kişisel hijyen, beslenme, egzersiz, psikoloji, bireysel-vatandaşlık ve dini vazifeler gibi konularda uygulanacak. Tehlikeli iş yerlerinde özel risk analizleri ve detaylı acil durum planları hazırlanacaktır. Temaslılar ve şüpheli olanlar izlenecek, hasta olanlar pandemi hastanesi olan Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne ve uzman doktora yönlendirilerek tedavi olmaları sağlanacaktır. Salgının olumsuz etkilerine yönelik klinik psikolog tarafından psikolojik destek verilecektir. Bireylerin travma sonrası yaşadığı stres bozukluğu ve depresyon düzeylerine bakılarak Zoom programı üzerinden 15-20 dakika sürecek görüşmeler-terapiler yapılacaktır. Düzenli periyotlarla uzaktan eğitim modülü ile bireylerin sağlık durumları kontrol edilecektir.  Böylece COVID-19 ile mücadelede Gümüşhane’de yaşayan bireylere koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri verilerek halkın dayanıklılığı artırılacaktır. Uzmanlar tarafından verilen eğitimler sonunda bireylere “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Eğitimi Sertifikası” verilecektir. Proje ile elde edilen istatistiksel veriler ile müdahale çalışmaları ve bilimsel yayınlar yapılacaktır” şeklinde açıklayan Ulutaşdemir, proje sonucunda uzmanların multidisipliner çalışmasıyla Gümüşhane’de yaşayan bireylerin sağlığının korunarak geliştirilmesi, virüsün yayılımının kontrol altına alınarak önlenmesi, hastalık ve ölüm oranlarının azaltılması, sağlık hizmetlerindeki iş yükünün azaltılması, yapılan acil durum planlarının uygulanması ve salgının olumsuz psiko-sosyo-ekonomik etkilerinin azaltılmasıyla toplum sağlığı ve ekonomisi üzerinde yarar sağlayacağının düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

 

2020 Ekim | Meme Kanserine “Pembe Maske” ile Dikkat Çektiler.

Fakültemiz Hemşirelik Bölümü tarafından meme kanserine dikkat çekmek amacıyla “Pembe Ekim” adlı bir farkındalık etkinliği düzenlendi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayı ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirlenmiştir. Bu ayda meme kanserine ilişkin bilinçlendirme amacıyla tüm ülkede pembe temalı farklı etkinlikler yapılır. Fakültemizde de bu etkinliğe farkındalık kazandırmak amacıyla fakülte binası önünde düzenlenen etkinlikte de katılımcılara pembe maske ve kurdele verilerek Meme Kanseri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Onkoloji Hemşireliği Derneği Meme Kanseri Çalışma Grubu adına etkinlik hakkında bilgiler veren Dr. Aydanur Aydın şunları söyledi: “Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. 1960’lı yıllarda her 14 kadından biri meme kanseri riski altındayken, bugün yedi kadından biri risk altındadır. Günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte oluşumunda bazı etmenlerin rol oynadığı ileri sürülüyor. Elli beş yaş ve üzerinde, meme kanseri olmuş birinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü (anne, teyze, baba, erkek kardeş, kendi kızı gibi), meme kanserini oluşturan genlerde değişim ya da daha önce kendisinde meme kanseri olan bireylerde diğerlerine göre risk artmaktadır. Kadınlar bazen ne yapacakları konusunda şaşırmakta ve meme kanserinden korktukları için normal meme dokusuna dokunamamakta. Toplumumuzda memesine dokunup kitle bulmaktan korkan, kitle bulunca meme kanseri endişesiyle doktora gitmekten ya da mamografi çektirmekten korkan kadınlar mevcut. Korkmak çok insani bir duygudur, ancak korkunuz muayene olmanızı ya da mamografi çektirmenizi engelliyorsa bu korku ile savaşmanız gerekir. Meme kanseri teşhisi erken konulduğunda tedavi şansı ve yaşam süresi artmakta, kansere bağlı ölümler ise azalmaktadır. Bu nedenle erken tanı ve kitle taraması oldukça önemlidir. Düzenlediğimiz etkinlikle beraber katılımcılara meme kanseri nedenleri, belirtileri, tarama, korunma konularında bilgiler verdik. Ülkemizde halen devam eden Koronavirüs salgını dolayısıyla da etkinlikte katılımcılara pembe maske ve kurdele dağıtarak farkındalığa dikkat çekmek istedik. Düzenlediğimiz etkinliğe katılan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Düzenlenen etkinliğin amacına yönelik değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şu ifadelerde bulundu: “Bilindiği üzere adı geçen kanser ülkemizde de sıkça rastladığımız bir kanser türüdür. Sadece meme kanseri değil, diğer birçok hastalıkta erken tanı ve doğru şekilde bilgilendirilme çok önemlidir. Çünkü ne kadar erken tanı sağlanırsa, hastalık o kadar yayılmadan tedavi edilebiliyor. Bunun için özellikle kadınların belli bir yaşın üzerine geldikleri zaman düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olmaları gerekir. Bu kapsamda meme kanserine karşı vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için düzenledikleri ‘Pembe Ekim’ adlı farkındalık çalışmasından dolayı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Ferhat Özbek başta olmak üzere Hemşirelik bölümü hocalarımızı kutluyorum. Etkinlikte bulunan katılımcılara ve bu etkinliğe katkıda bulunan Onkoloji Hemşireliği Derneği Meme Bakım Hemşireliği grubuna da çok teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.”

Koronavirüs salgını dolayısıyla ‘Pembe Maske’ temasıyla sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlenen etkinlik, yapılan bilgilendirmeler sonrasında sona erdi.

2020 Ekim | Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi Gerçekleştirildi.

"1-31 Ekim Meme Kanseri ve Bilinçlendirme Ayı" kapsamında fakültemiz Hemşirelik Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Onkoloji Hemşireliği Derneği iş birliğiyle bu yıl dijital platformda "Meme Kanseri Bilinçlendirme Eğitim Programı" düzenlendi.

Eğitim programına alanında uzman öğretim elemanları Doç. Dr. Melike Demir Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Havva Karadeniz,  Dr. Öğr. Üyesi Sema Koçan ve  Arş. Gör. Cemile Aktuğ tarafından dünyada ve Türkiye'de meme kanseri, meme kanserinde risk faktörleri ve belirtiler, meme kanserinden korunma, erken tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirme yapıldı. Onkoloji Hemşireliği Derneği Meme Kanseri Hemşireliği grup başkanı Prof. Dr. Ayla GÜRSOY kanser farkındalığına dikkat çekerek toplum farkındalığı için açıklamalarda bulundu. Fakültemiz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Aydanur AYDIN moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik 122 katılımcı ile sonlandırıldı. 

2020 Ekim | Gıda Katkı Maddeleri ve Risk İletişimi Konferansı Düzenlendi.

2020 Ekim | "Meme Kanseri ve Beslenme: Şehir Efsaneleri" Etkinliği Gerçekleştirildi.

Fakültemiz Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarımızdan Arş. Gör. Cemile Aktuğ, Arş. Gör. Dr. Aydanur Aydın ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim elemanlarımızdan Arş. Gör. Memnune Kabakuş Aykut tarafından "Meme Kanseri ve Beslenme: Şehir Efsaneleri" isimli Instagram canlı yayını gerçekleştirildi. Yayın kaydına @memebakimhemsireligi resmi Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

 

2020 Kasım | Sağlık Söyleşileri Etkinliği Düzenlendi.

Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Aydanur AYDIN tarafından "Sağlıkta İnovasyon" temalı Sağlık Söyleşisi dijital olarak düzenlendi. Programda Prof. Dr. Melih Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Doğan Merih ve  Dr. Yusuf Yeşil tarafından "Neden İnovatif olmalıyız?, Sağlıkta Mobil Teknolojiler ve Hemşirelikte İnovasyon ve İnovatif Ürün Örnekleri: Kelebek Etkisi" konularında bilgilendirme yapıldı. Arş. Gör. Dr. Aydanur AYDIN moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik 32 katılımcı ile sonlandırıldı. 
 

2020 Kasım | Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık Eğitimi Gerçekleştirildi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve fakültemiz Sosyal Hizmet Bölümü iş birliğiyle, bölüm öğrencilerine yönelik Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen program halen devam etmekte olan COVİD-19 salgını nedeniyle online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirildi. Farkındalık eğitimi programına üniversitemizden 93 öğrencimiz katılım sağladı.
Eğitim programının başında Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Artum Dinç tarafından “Kadına Yönelik Şiddetin Öğeleri” konusu ile şiddetin boyutlarını anlatan makro ve mikro düzeyde bilgilendirmeler yapıldı.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kadın Hizmetlerinden Sorumlu Sosyolog Ferdiye Demir ise “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konusunda hizmet veren kurum ve kuruluşlar, kadının güçlenmesi, kadın istatistikleri konularında bilgilendirmeler ile birlikte kısa tanıtımlar yaptı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan, gerçekleştirilen online eğitim programında günün anlam ve önemi ile kadına yönelik şiddeti önleme hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve paydaş bakanlıklarla ortaklaşa etkin, kararlı çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, ulusal ve uluslararası boyutta kadına yönelik şiddetin sona ereceği günlerin bir an evvel gelmesi temennisinde bulundu. İnan konuşmasının ardından öğrencilerden gelen sorulara yanıt verdi. Zoom uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilen eğitim programının sonunda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Yarım Kalma” adlı videosu ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün KADES Uygulaması tanıtım videosu yayınlandı.
Toplumumuzda kadına yönelik şiddete asla yer olmadığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen program hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Kadınların insan onuruna yakışır, daha adil bir dünya için verdikleri uluslararası mücadelenin sonucunda ilan edilmiş bir gün bugün. Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak, aynı zamanda bu zulme karşı bir dayanışma yaratmanın da günüdür. Kadına yönelik şiddetin bitirilmesi, toplumumuzdan tamamen çıkarılması için hep birlikte mücadele halinde hareket etmeliyiz. Bu mücadeleyi bütün toplumu içine alacak şekilde kesintisiz sürdürmeli ve gençlerimize de eğitimlerle bunu aktarmalıyız. Bizim tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda kadına yönelik şiddetin asla yeri yoktur. Kadına yönelik şiddetin bitirilmesi hususunda kamu kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, eğitim kurumlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Özellikle de eğitim kurumları olarak biz üniversiteler, farkındalık oluşturma anlamında bu konuda etkin olmalıyız. Hem eğitim alanında hem toplumumuzun bilinçlenmesi anlamında üniversite olarak büyük hassasiyetler içerisinde çalışmalar yürütüyoruz. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen online eğitim programının öğrencilerimizin konu hakkındaki düşüncelerini olumlu yönde etkileyeceği inancındayım. Bundan dolayı programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.”
 

2020 Kasım | Fakültemiz Ödül Sistemine Göre 2019 Yılında Ödül Alan Akademik Personele Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi.

Fakültemizde 2019 yılında başlatılan ödül sistemine göre ödül alan akademik personel, 2020 yılı başında ilan edilmiş; fakat Covid-19 salgını tedbirleri nedeniyle teşekkür belgeleri sahiplerine takdim edilememişti. Kasım ayında gerçekleştirilen fakülte akademik toplantısı vesilesiyle teşekkür belgeleri sahiplerine takdim edildi. Kategorilerine göre 2019 yılı ödül alan akademik personel listesi ise şu şekilde:

Web of Science Yayın Ödülleri

Prof. Dr. Elif Çelenk Kaya 

Prof. Dr. Saime Şahinöz

Doç. Dr. Afşin Ahmet Kaya

Doç. Dr. Huri İlyasoğlu Yayın 1

Doç. Dr. Huri İlyasoğlu Yayın 2

Doç. Dr. Huri İlyasoğlu Yayın 3

Doç. Dr. Huri İlyasoğlu Yayın 4

Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir

Dr. Öğr. Üyesi Ali Fuat Bodur

Dr. Öğr. Üyesi Nesibe Arslan Burnaz

Dr. Öğr. Üyesi Vildan Apaydın Cırık

Arş. Gör. Hacı Ömer Yılmaz

Dış Kaynaklı Proje Ödülleri

Prof. Dr. Elif Çelenk Kaya 

Doç. Dr. Afşin Ahmet Kaya

Atıf Ödülleri

Prof. Dr. Saime Şahinöz

Doç. Dr. Alper Veli Çam

Doç. Dr. Melike Demir Doğan

Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bahadır Şimşek

Dr. Öğr. Üyesi Nesibe Arslan Burnaz  

Hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. Ödül sistemi iş akış sürecine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2020 Aralık | Sağlık Sektöründe Teknolojinin Yeri Konuşuldu.