KBRN-E Masa Başı Tatbikatı gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri tarafından öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevil CENGİZ öncülüğünde bir senaryo üzerinden KBRN-E tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat biyolojik bir terör saldırısı üzerine şekillendirildi. Şarbon etkeni kullanılarak gerçekleştirilen biyolojik bir saldırı sonrasında ilde yaşanacaklar, kurumların üstleneceği görevler, tahmini can ve mal kayıpları tasavvur edildi.

Senaryo gereği şehre bir terör örgütü tarafından şarbon etkeni bulaştırılıyor, Şarbon ot yiyen hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yol açan mikrop toprakta ve meralarda bulunur. Mikrop hayvanın sindirim sistemine oradan da kana karışır hayvanın tüm organlarının iflas etmesine sebep olur Şarbon mikrobunun en önemli özelliği “spor” denilen ve dış ortama son derece dayanıklı yapılar oluşturmasıdır. Bu sporlar doğada toprakta yaygın olarak bulunurlar ve çevre koşullarına oldukça dirençlidir.

Bulaşma şekline göre şarbon hastalığının belirtileri üç gruba ayrılır. Bunlar Deri Şarbonu, Akciğer Şarbonu, Bağırsak Şarbonudur. Özellikle akciğer şarbonu bulaşma sonrasında çok kısa sürede ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı özellikle akciğer Şarbonu biyo-terör ajanı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

Senaryoda Şarbon saldırısının hemen ardından ilk belirtilerin ortaya çıkmasıyla başlayan afet yönetim sürecinde 4 yıllık lisans eğitimi boyunca aldıkları bilgileriyle her öğrenci bir Kurum ve Hizmet grubunu temsil etmek suretiyle süreci dinleyicilere aktardılar.

Tatbikata AFAD İl Müdürü Mesut BAYRAK, Meteoroloji İl Müdürü Ömer ÇEKİRDEK, Gümüşhane İtfaiyesi Müdürü Muzaffer PEZÜK, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü öğretim elemanları katıldı.